23.4.2010 smo obiskali gospo Tončko Končar, po domače Anderjacovo Tončko iz Besnice. Z njo smo se dogovorili, da bomo v sklopu projekta Podružnica – gibalo razvoja pekli kruh. Učenci so bili nad načrtovanim programom zelo navdušeni. Komaj so čakali na delo. Primerno so se oblekli in sledili navodilom in delu, ki ga je uspešno vodila gospa Tončka. Vsi so lahko sodelovali pri pripravi in gnetenju testa. Komaj so čakali, da je testo vzhajalo. Medtem so si ogledali pripravo peči, v kateri je gospa Tončka zakurila eno veliko butaro. Navdušeni so bili nad opazovanjem ognja v krušni peči. Nato so s serveti pogrnili vsak svoj pehar in splezali na krušno peč. Ko je testo dovolj vzhajalo, se učenci kar niso mogli načuditi nad njegovo velikostjo.
preberi vse ...
Gospa ga je razrezala na 19 kosov. Vsak učenec je dobil svoj košček testa, ki ga je z gnetenjem oblikoval v hlebček in ga položil v pogrnjen pehar. Nato so ponovno sledili dokončni pripravi peči. Gospa je z »greblo« žerjavico pospravila na kupček in natančno počistila (pometla) dno peči. Testo v hlebčkih je ponovno vzhajalo. Vsak učenec je prinesel svoj hlebček, ki ga je Tončka z lesenim loparjem položila v razgreto peč. Ko so bili vsi hlebčki v peči, je peč zaprla. Medtem, ko se je kruh pekel v peči, so učenci odšli peš proti vasi Vnajnarje. Komaj so čakali, da so se vrnili, kajti takrat je bil kruh že pečen. Iz peči je prijetno dišalo po sveže pečenem kruhu. Gospa Tončka je vzela kruh iz peči. Vsak učenec je skrbno odnesel svoj pečen hlebček na pogrnjeno mizo in ga skrbno pokril s servetom. Ko se je kruh nekoliko ohladil, smo z učenci pobrali pečene hlebčke. Komaj smo čakali, da se bi kruh še malo ogladil, da bi ga lahko poskusili. Bil je zares dober. Gospe Tončki se iskreno zahvaljujemo, saj smo v njenem domu preživeli čudovit del dneva.
23.4.2010 smo obiskali gospo Tončko Končar, po domače Anderjacovo Tončko iz Besnice. Z njo smo se dogovorili, da bomo v sklopu projekta Podružnica – gibalo razvoja pekli kruh.
Učenci so bili nad načrtovanim programom zelo navdušeni. Komaj so čakali na delo. Primerno so se oblekli in sledili navodilom in delu, ki ga je uspešno vodila gospa Tončka. Vsi so lahko sodelovali pri pripravi in gnetenju testa. Komaj so čakali, da je testo vzhajalo. Medtem so si ogledali pripravo peči, v kateri je gospa Tončka zakurila eno veliko butaro. Navdušeni so bili nad opazovanjem ognja v krušni peči. Nato so s serveti pogrnili vsak svoj pehar in splezali na krušno peč. Ko je testo dovolj vzhajalo, se učenci kar niso mogli načuditi nad njegovo velikostjo. preberi vse ...
Gospa ga je razrezala na 19 kosov. Vsak učenec je dobil svoj košček testa, ki ga je z gnetenjem oblikoval v hlebček in ga položil v pogrnjen pehar. Nato so ponovno sledili dokončni pripravi peči. Gospa je z »greblo« žerjavico pospravila na kupček in natančno počistila (pometla) dno peči. Testo v hlebčkih je ponovno vzhajalo. Vsak učenec je prinesel svoj hlebček, ki ga je Tončka z lesenim loparjem položila v razgreto peč. Ko so bili vsi hlebčki v peči, je peč zaprla. Medtem, ko se je kruh pekel v peči, so učenci odšli peš proti vasi Vnajnarje. Komaj so čakali, da so se vrnili, kajti takrat je bil kruh že pečen. Iz peči je prijetno dišalo po sveže pečenem kruhu. Gospa Tončka je vzela kruh iz peči. Vsak učenec je skrbno odnesel svoj pečen hlebček na pogrnjeno mizo in ga skrbno pokril s servetom. Ko se je kruh nekoliko ohladil, smo z učenci pobrali pečene hlebčke. Komaj smo čakali, da se bi kruh še malo ogladil, da bi ga lahko poskusili. Bil je zares dober.
Gospe Tončki se iskreno zahvaljujemo, saj smo v njenem domu preživeli čudovit del dneva.